KURSPLAN
Förbättringskunskap II, 5 högskolepoäng
Improvement Knowledge II, 5 credits
Kursplan för studenter vår 2023
Kurskod: | HIKS23 |
Fastställd av: | Utbildningsrådet 2021-10-12 |
Gäller fr.o.m.: | 2023-01-23 |
Version: | 1 |
Utbildningsnivå: | Avancerad nivå |
Utbildningsområde: | Vård
|
Ämnesgrupp: | HS1
|
Fördjupning: | A1F
|
Huvudområde: | Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd |
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten, inom områdena nedan, kunna:
Kunskap och förståelse
- kritiskt analysera och detaljerat redogöra för vetenskapliga teorier, modeller, metoder och färdigheter för ständiga förbättringar inom hälso- och välfärdspraktiker.
Färdighet och förmåga
- självständigt formulera målsättningar utifrån förbättringsbehov
- planera och designa förbättringsarbeten inom hälsa och välfärdspraktiker
- diskutera, analysera och använda vetenskapliga teorier, modeller, metoder och färdigheter för ständiga förbättringar inom hälso- och välfärdspraktiker
- integrera teori och praktik, och relatera utifrån den egna erfarenheten och den samlade kunskapen till särskild lokal kontext
- tillämpa vetenskapligt skrivande.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera och analysera över det ständiga och hållbara förbättringsarbetets förutsättningar och effekter.
Innehåll
- vetenskapliga teorier, modeller, metoder för ständiga förbättringar inom hälso- och välfärdspraktiker
- olika perspektiv på organisatoriska förbättringsansatser
- balanserande mått och värdekompass
- interprofessionellt arbete och samverkan i team och grupp
- akademiskt skrivande vid förbättringsstudier
Undervisningsformer
Kursen tillämpar blandad lärform (blended learning), där campusträffar kombineras med webbaserade moment och seminarium.
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
Förkunskapskrav
Genomgången kurs Förbättringskunskap I, 5 hp.
Examination och betyg
Kursen bedöms med betygen A, B, C, D, E, FX eller F.
Kursen examineras i form av:
- individuell examination, skriftlig och muntlig presentation av ett planerat förbättringsarbete inom hälsa- och välfärdspraktiker
- deltagande i diskussioner via lärplattform samt skriftliga reflektionsuppgifter i förbättringsarbete inom hälsa- och välfärdspraktiker
- deltagande i diskussion via lärplattform samt skriftlig reflektionsuppgift om akademiskt skrivande
Kursen examineras av universitetslektor.
Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
Examinationsmoment | Omfattning | Betyg |
---|
Individuell skriftlig examination | 2,5 hp | A/B/C/D/E/FX/F |
Individuell presentation av skriftlig examination | 0,5 hp | U/G |
Aktivt bidragande i diskussioner samt reflektionsuppgifter om förbättringsarbete inom hälsa och välfärdspraktiker | 1 hp | U/G |
Aktivt bidragande i diskussioner samt reflektionsuppgift om akademiskt skrivande | 1 hp | U/G |
Kurslitteratur
Bergman, B., & Klefsjö, B. (2020). Kvalitet från behov till användning. Studentlitteratur.
Bate, P., Mendel, P., & Robert, G. (2008). Organizing for Quality: The Improvement Journeys of Leading Hospitals in Europe and the United States. Radcliffe.
Nelson, EC., Batalden, PB., &, Godfrey, MM. (2007). Quality by Design: A Clinical Microsystems Approach. Jossey-Bass/Wiley.
Tillkommer vetenskapliga artiklar samt webbmaterial.
Senaste upplagan av kurslitteraturen ska användas.