KURSPLAN
Förbättringskunskap II, 5 högskolepoäng
Improvement Knowledge II, 5 credits
Kursplan för studenter vår 2025
Kurskod: | HIKS23 |
Fastställd av: | Utbildningsrådet 2021-10-12 |
Reviderad av: | Utbildningsrådet 2024-10-08 |
Gäller fr.o.m.: | 2025-01-20 |
Version: | 2 |
Utbildningsnivå: | Avancerad nivå |
Utbildningsområde: | Vård
|
Ämnesgrupp: | HS1
|
Fördjupning: | A1F
|
Huvudområde: | Kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälsa och välfärd |
Lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten, inom områdena nedan, kunna:
Kunskap och förståelse
- redogöra detaljerat för vetenskapliga teorier, modeller, metoder och färdigheter för ständiga förbättringar inom hälso- och välfärdspraktiker.
Färdighet och förmåga
- formulera målsättningar utifrån förbättringsbehov
- planera och designa förbättringsarbeten inom hälso- och välfärdspraktiker
- diskutera, analysera och använda vetenskapliga teorier, modeller, metoder och färdigheter för ständiga förbättringar inom hälso- och välfärdspraktiker
- integrera den egna erfarenheten och den samlade kunskapen av förbättringsarbete till särskild lokal kontext
- tillämpa akademiskt skrivande.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- reflektera och analysera över det ständiga och hållbara förbättringsarbetets förutsättningar och effekter.
Innehåll
- vetenskapliga teorier, modeller, metoder för ständiga förbättringar inom hälso- och välfärdspraktiker
- olika perspektiv på organisatoriska förbättringsansatser
- balanserande mått och värdekompass
- samverkan i team och grupp
- akademiskt skrivande
Undervisningsformer
Kursen genomförs webbaserat i form av är föreläsningar och praktiska lärmoment.
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt kandidatexamen eller yrkesexamen om minst 180 hp i en utbildning inom vård, medicin, teknik, pedagogik eller samhällsvetenskap inklusive ett examensarbete omfattande 15 hp eller motsvarande samt genomgången kurs Förbättringskunskap I, 5 hp (eller motsvarande kunskaper).
Examination och betyg
Kursen bedöms med betygen A, B, C, D, E, FX eller F.
Kursen examineras i form av individuell examination, skriftlig och muntlig presentation av ett planerat förbättringsarbete inom hälsa- och välfärdspraktiker, deltagande i diskussioner via lärplattform samt skriftliga reflektionsuppgifter i förbättringsarbete inom hälsa- och välfärdspraktiker, deltagande i diskussion via lärplattform samt skriftlig reflektionsuppgift om akademiskt skrivande
Kursen examineras av universitetslektor.
Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
Examinationsmoment | Omfattning | Betyg |
---|
Skriftlig inlämningsuppgift | 2,5 hp | A/B/C/D/E/FX/F |
Muntlig presentation | 0,5 hp | U/G |
Diskussioner samt reflektionsuppgifter om förbättringsarbete inom hälso- och välfärdspraktiker | 1 hp | U/G |
Diskussioner samt reflektionsuppgift om akademiskt skrivande | 1 hp | U/G |
Kurslitteratur
Bergman, B., & Klefsjö, B. (2020). Kvalitet från behov till användning. Studentlitteratur.
Bate, P., Mendel, P., & Robert, G. (2008). Organizing for Quality: The Improvement Journeys of Leading Hospitals in Europe and the United States. Radcliffe.
Nelson, EC., Batalden, PB., &, Godfrey, MM. (2007). Quality by Design: A Clinical Microsystems Approach. Jossey-Bass/Wiley.
Tillkommer vetenskapliga artiklar samt webbmaterial. Senaste upplagan av kurslitteraturen ska användas.