KURSPLAN
Individuella skillnader, 7,5 högskolepoäng
Individual Differences, 7.5 credits
Kurskod: | LASK10 |
Fastställd av: | Nämnd för Personalprogrammet 2011-05-25 |
Reviderad av: | Utbildningsledare 2014-12-09 |
Gäller fr.o.m.: | Våren 2015 |
Version: | 3 |
Diarienummer: | 2014/04403 |
Utbildningsnivå: | Grundnivå |
Utbildningsområde: | Samhällsvetenskapliga området
|
Ämnesgrupp: | PS1
|
Fördjupning: | G1F
|
Huvudområde: | Psykologi |
Lärandemål
Efter avslutad delkurs förväntas studenten
Kunskap och förståelse
- Ha en grundläggande kunskap om differentialpsykologiska modeller beskrivande states och traits, särskilt i förhållande till HR-rollen i företag och organisationer
- Ha en grundläggande kunskap om psykometrisk teori och tillämpning
- Ha en grundläggande kunskap om psykometrisk testkonstruktion genom praktisk erfarenhet i ett i kursen ingående grupprojekt
Färdighet och förmåga
- Att på ett grundläggande sätt kunna tillämpa differentialpsykologiska modeller beskrivande states och traits, särskilt i förhållande till HR-rollen i företag och organisationer
- Att på ett grundläggande sätt kunna använda och delvis anpassa psykometrisk teori och tillämpning för de behov som präglar arbetslivet
- Att kunna tillämpa teoretiska kunskaper praktiskt genom att i grupp konstruera ett enkelt psykometrisk test
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- Att kunna väga för och nackdelar med olika differentialpsykologiska modeller beskrivande states och traits, särskilt i förhållande till HR-rollen i företag och organisationer
- Att genom kunskap i psykometrisk teori och tillämpning och viss insikt i de behov som präglar arbetslivet också kunna avgöra huruvida konsulttjänster som åberopar en psykometrisk grund för sin service kan antas vara tillförlitliga eller bristande.
- Att i grupp kunna resonera sig fram till en användbar psykometrisk konstrukt, väga dess för och nackdelar, samt därefter konstruera ett enkelt men formellt korrekt psykometriskt test
Innehåll
- Personlighetsteori och dess betydelse för förståelse för individuella skillnader
- Distinktionen mellan trait och state
- Intelligens, kreativitet, innovation samt genomgång av ett flertal exemplifierande konstrukter och deras tester
- Grundläggande psykometrisk teori med exempel, testanvändningens etik och utvärdering av psykometriska instrument
- Praktisk tillämpning av testkonstruktion i grupp
Undervisningsformer
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och övningar individuellt och i grupp.
I kursen används digital lärplattform.
Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning/handledning under den tid som angavs för det kurstillfälle som sökande blivit antagen till. Därefter upphör rätten till undervisning.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt genomgångna kurser Personalarbete i teori och praktik 15 hp, Socialpsykologi med grupprocesser 7,5 hp, Arbets- och organisationspsykologi 7,5 hp, Lärande i arbetslivet 7,5 hp, Arbetsmiljö och hälsa 7,5 hp och Arbetsrätt/arbetsmiljörätt 7,5 hp.
Examination och betyg
Kursen bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.
Undervisning, kurslitteratur samt erfarenhet från gruppövning utgör grund för examination.
Kursen examinaeras på två sätt: Genom ett individuellt skrivet paper vilket kan bedömas som Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd.
Därtill kommer examination genom en gruppövning. Denna anses godkänd om varje deltagares insats kan karaktäriseras som aktiv både i den muntliga presentation av projektet samt av den korta gemensamma rapporten som lämnas in till bedömning. För grupparbetet ges endast betyget godkänd eller underkänd.
För att erhålla betyget Väl Godkänd på kursen skall gruppövningen vara bedömd Godkänd och den individuella uppgiften vara bedömd Väl Godkänd. För betyget Godkänd måste båda examinationsmomenten vara bedömda med minst Godkänd. Om något eller båda av de två examinationsmomentet bedöms som underkända blir också kursen i sin helthet bedömd som Underkänd.
En student som fått godkänt betyg på ett examinationsmoment kan inte examineras igen för att höja betyget. Mer information kring bedömning och kriterier för betygssättning tillhandahålls i studieanvisningar vid kursstart.
Student äger rätt till byte av examinator efter att ha underkänts tre gånger på samma examination, om det är praktiskt möjligt. En sådan begäran ställs till VD och skall vara skriftlig.
Om kursen ändras till innehåll och/eller litteratur kan examination ske enligt denna kursplan inom ett år efter ändring. Studenten garanteras minst tre provtillfällen inklusive ordinarie provtillfälle för den i kursen ingående individuella tentamen. Därefter prövas i varje enskilt fall om examination får göras enligt den äldre kursplanen. Om kursen helt upphör kan den examineras inom två år efter det att kursen anordnats. Därefter skall det prövas i varje enskilt fall om examination får göras. Märk att gruppexaminationen är av sådan art en särskild omtentamen inte kan ske utanför en pågående kurs. En omtentamen av denna uppgift innebär deltagande i grupparbete och presentation när nästa kurs ges.
Examinationen sker i form av en individuell skriftlig tentamen.
Gruppövningen i form av en delvis psykometrisk testkonstruktion utgör ett obligatoriskt moment som skall ha fullgjorts för att kursen, tillsammans med ett minst godkänt examinationsbetyg, skall kunna anses fullgjord. Momentet anses fullgjort om det karaktäriseras av aktivt deltagande i gruppen samt att studenten bidrar till både den muntliga presentationen av valt projekt samt också till den skrivna korta rapporten som lämnas in till kursledaren efter avslutat projekt.
Obligatoriska moment är kursstart och gruppövning med redovisning.
Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
Examinationsmoment | Omfattning | Betyg |
---|
Examination | 7,5 hp | U/G/VG |
Kursvärdering
Enligt anvisningar i kursplanen.
Övrigt
Kursen ges i Personalprogrammets andra termin. Differentiell psykologi - individuella skillnader - beskriver och förklarar hur och varför människor ur psykologisk synvinkel är olika. Två huvudaspekter i fråga om individuella skillnader är personlighet och intelligens. Kursens syfte är att ge en allmän grundläggande kunskap om hur dessa aspekter inverkar bl a på individens funktion i arbetslivet och avser också att skapa en förståelse för människors olika psykologiska förutsättningar.
Kurslitteratur
Furnham, Adrian (2008). Personality and intelligence at work. Exploring and explaining individual differences at work. London: Routledge. 416s (Finns som e-bok)
Persson, Roland S. (2012). Target article: Cultural variation and dominance in a globalised knowledge-economy. Towards and culture-sensiytive research paradigm in the scioence of giftedness. Gifted and Talented International, 27(1), 15-48. 33s (Tillhandahålles av HLK)
Rust, John., & Golombon, Susan (2008). Modern psychometrics. The science of psychological assessment (3rd ed). London: ROutledge. 272s.
Stiftelse för Tillämpad Psykologi (2001). Riktlinjer för testpolicy inom organisationer, företag och yndigheter. Stockholm: STP (Beställes via http://www.stpsverige.se) 12s.
Referenslitteratur
Sök och skrivhjälp (2010). Skriva litteraturreferenser. - Harvardsystemet. Högskolebiblioteket: Högskolan i Jönköping. http://hj.se/bibl/sok---skrivhjalp/skriva-litteraturreferenser.html
Informationsmaterial om plagiat på högskolor och universitet. Plagiathandbok - tips och råd till studenter. Finns i kursens aktivitetet på lärplattformen (PingPong).