KURSPLAN
Förvaltningspolitik, 7,5 högskolepoäng
Public Administration Policy, 7.5 credits
Kursplan för studenter vår 2016
Kurskod: LFPG11
Fastställd av: Utbildningsledare 2010-11-12
Reviderad av: Utbildningsledare 2016-01-13
Gäller fr.o.m.: Våren 2016
Version: 6
Diarienummer:HLK 2016/165-313
Utbildningsnivå: Grundnivå
Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området
Ämnesgrupp: ST2
Fördjupning: G1N

Lärandemål

Efter avslutad kurs förväntas studenterna ha utvecklat kunskaper och insikter i
- från klassisk till modern byråkratiuppfattning.
- svensk politik, politiker och deras koppling till förvaltningen, dess förbindelse med EU.
- svenska medborgare och deras koppling till förvaltningen.
- politiska och administrativa institutioners uppbyggnad och samhälliga funktioner
- nya former för offentlig verksamhet och dess former.
- argumentation och retorik kring förvaltningspolitiska frågor och forskningsområden

Innehåll

Kursen introducerar statsvetenskapliga, problemställningar för studiet av den förvaltningspolitiska organiseringen av samhället på olika nivåer i Sverige. Kursen spänner över frågor som rör olika perspektiv på den förvaltningspolitiska processen och andra aktörers roller till frågor för hur förvaltningssystemet fungerar. Problemen med samvaron mellan förvaltning/byråkrati och demokrati belyses. Nya organisationsformer och synsätt på byråkrati, förvaltning och administration på olika nivåer studeras och diskuteras. Fokus ligger på det svenska förvaltningen, inklusive Sveriges deltagande i den Europeiska unionen och dess konsekvenser för förvaltningen.

Undervisningsformer

Kursen genomförs genom en serie föreläsningar och seminarier. Kommunikationen på kursen sker genom webplattformen Pingpong.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet.

Examination och betyg

Kursen bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.

Undervisning och kurslitteratur utgör grund för examination.
Kursen examineras genom individuella inlämningsuppgifter och en individuell skriftlig hemtentamen.För att få betyget Godkänt på hela kursen krävs minst Godkänt på samtliga examinationer och för att få betyget Väl Godkänt på hela kursen krävs dessutom betyget Väl Godkänt på hemtentamen.

För bedömning skall underlaget vara sådant att individuella prestationer kan särskiljas. En student som fått godkänt betyg på ett examinationsmoment kan inte examineras igen för att höja betyget. Mer information kring bedömning och kriterier för betygssättning tillhandahålls i studieanvisningar vid kursstart.

Student äger rätt till byte av examinator efter att ha underkänts tre gånger på samma examination, om det är praktiskt möjligt. En sådan begäran ställs till VD och skall vara skriftlig.

Om kursen ändras till innehåll och/eller litteratur kan examination ske enligt denna kursplan inom ett år efter ändring. Studenten garanteras minst tre provtillfällen inklusive ordinarie provtillfälle. Därefter prövas i varje enskilt fall om examination får göras enligt den äldre kursplanen. Om kursen helt upphör kan den examineras inom två år efter det att kursen anordnats. Därefter skall det prövas i varje enskilt fall om examination får göras.

Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
ExaminationsmomentOmfattningBetyg
Skriftliga inlämningsuppgifter3 hpU/G/VG
Hemtentamen4,5 hpU/G/VG

Kursvärdering

Kursen utvärderas då den slutförts genom att studenterna bereds möjlighet att värdera litteratur, undervisningsformer, lärarprestationer och examinationsformer.

Övrigt

Kursen behandlar utvecklingen av förvaltning och administration och hur denna interagerar med politiker och medborgare. En genomgång av förvaltningens utveckling fram till våra dagar görs. Problemen med samvaron mellan förvaltning/byråkrati och demokrati belyses. Nya organisationsformer och synsätt på byråkrati, förvaltning och administration på olika nivåer studeras och diskuteras.

Kurslitteratur

Obligatorisk litteratur

Hill, Michael (2013) The Public Policy Process.(6:e upplagan) Pearson Education Ltd. 350 s

Larsson, Torbjörn & Bäck, Henry (2008) Governing and Governance in Sweden. Lund: Studentlitteratur, 308 s

Montin, Stig & Granberg, Mikael (2013). Moderna kommuner. (4:e upplagan) Malmö: Liber, 161 s

Rothstein, Bo (red)(2014). Politik som organisation – förvaltningspolitikens grundproblem. (5:e upplagan) Stockholm: SNS Förlag, 285 s

Dessutom tillkommer artiklar och kompendier efter kursansvarigs anvisningar, max 200 s