KURSPLAN
Svenska för lärare i tidiga skolår: VFU (VAL), 7,5 högskolepoäng
Swedish in Primary School: School Located Studies (VAL), 7.5 credits
Kursplan för studenter vår 2021
Kurskod: LSVN10
Fastställd av: Utbildningschef 2020-04-27
Gäller fr.o.m.: Hösten 2020
Version: 1
Utbildningsnivå: Grundnivå
Utbildningsområde: Verksamhetsförlagd utbildning
Ämnesgrupp: UV2
Fördjupning: G2F

Lärandemål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna visa:
- utvecklad ämnesdidaktisk och ämnesteoretisk kunskap och kompetens i ämnet svenska som krävs för att kunna ansvara för barns läs- och skrivlärande i förskoleklassen och grundskolans årskurs 1-6
- förmåga att, utifrån mål och riktlinjer i styrdokument, självständigt och tillsammans med andra planera, genomföra och utvärdera undervisningsmoment i förskoleklassen och grundskolans årskurs 1-6
- utvecklad förståelse av och förmåga att inta ett professionellt förhållningssätt som utgår från kunskap om barns och elevers varierande behov och skolans demokratiska uppdrag
- förmåga till ett professionellt förhållningssätt gentemot kollegor, elever och deras vårdnadshavare samt kritiskt reflektera över hur denna samverkan kan fungera
- förmåga att observera, analysera, bedöma, värdera och dokumentera elevers lärande och utveckling i svenska i förhållande till styrdokumenten

Innehåll

Kursen är förlagd till anvisad VFU-plats där studenten följer och aktivt deltar i verksamheten utifrån kursens innehåll och mål. VFU:n ska genomföras inom de verksamhets- och ämnesområden som utbildningen avser.

Undervisningsformer

I kursen används digital lärplattform.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning/handledning under den tid som angavs för det kurstillfälle som sökande blivit antagen till. Därefter upphör rätten till undervisning/handledning.

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Förkunskapskrav

Student på lärarprogram inom VAL-projektet vid JU. För antagning till VAL gäller särskilda bestämmelser enligt SFS 2011:689.

Examination och betyg

Kursen bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.

Kursen examineras genom skriftlig bedömning av VFU-lärare på VFU-platsen, besök och samtal med utsedd VFU-lärare från högskolan samt VFU-uppgift/er som kopplas till pågående svenskkurser. Slutlig bedömning görs av den examinerande VFU-läraren från högskolan.

För kursbetyget Godkänd krävs betyget Godkänd på VFU samt god språkbehandling i tal och skrift.

Antalet examinationstillfällen på denna kurs är begränsade. Om studenten inte har godkänts vid första tillfället har vederbörande rätt att genomföra de verksamhetsförlagda studierna ytterligare två gånger. Efter att VFU underkänts två gånger har student rätt att på begäran få följande examination bedömd och betygsatt av ny examinator samt att handledas av annan handledare än vid tidigare tillfällen. Beslut om byte av examinator görs av utbildningschef.

Om en kurs upphör eller ändras väsentligt erbjuds examination enligt den förutvarande kursplanen vid minst två tillfällen inom ett år efter beslutet.

Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
ExaminationsmomentOmfattningBetyg
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)7,5 hpU/G/VG

Kursvärdering

Uppföljning av undervisning sker fortlöpande under kursen. Kursvärdering sker vid kursens slut. Kursvärderingen sammanställs och kommenteras av den kursansvarige läraren och om möjligt studentrepresentant/er (kursutvecklare), publiceras på digital lärplattform samt lämnas till utbildningsadministrationen. Kursvärderingen ska ligga till grund för kommande kursplanering.

Kurslitteratur

Skolverket (2020). Nya språket lyfter! Bedömningsstöd i svenska och svenska som andraspråk för grundskolans årskurs 1-6. Stockholm: Skolverket. 125 s.

Skolverket (2018). Nationellt bedömningsstöd i läs- och skrivutveckling årskurs 1-3. Stockholm: Skolverket.

Skolverket (2011). Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (reviderad 2019). Stockholm: Skolverket.

Litteraturreferenser – så skriver du
http://ju.se/bibliotek/sok---skrivhjalp/litteraturreferenser---sa-skriver-du.html

Interaktiva antiplagiatguiden
Informationsmaterial om plagiat på högskolor och universitet finns i kursens aktivitet på lärplattformen.