KURSPLAN
Entreprenöriellt företagande, 15 högskolepoäng
Entrepreneurial Business, 15 credits
Kursplan för studenter vår 2021
Kurskod: PEFF00
Fastställd av: VD 2020-06-22
Gäller fr.o.m.: 2020-08-24
Version: 1
Utbildningsnivå: Grundnivå
Utbildningsområde: Samhällsvetenskapliga området
Ämnesgrupp: FE1
Fördjupning: GXX

Lärandemål

Efter genomförd kurs kommer studenten att:

Kunskap och förståelse

1. Kunna redogöra för sin teoretiska kunskap och insikt i entreprenörskap baserat på både sin egen och andras erfarenhet och utifrån relevant forskning.

Färdighet och förmåga

2. Kunna skapa, utveckla och samarbeta kring affärsidéer och tillämpa olika typer av metoder och arbetssätt för att nå önskat resultat.
3. Kunna tillämpa sin teoretiska kunskap i samarbete med andra.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

Lärandemålen som berör värderingsförmåga och förhållningssätt genomsyrar och understryker undervisningsmetodiken i hela kursen, och är inte specifika för någon delkurs eller examination.
• Reflektion över den egna utvecklingen av färdigheter och förmågor, själv och i grupp.
• Kritisk utvärdering av relevant information kopplad till kursens olika delar.

Innehåll

Kursens innehåll delas i en teoretisk del och en praktisk del. I den teoretiska delen ingår föreläsningar om entreprenörskap, att utveckla affärsidéer och att starta företag utifrån marknadsanalys, forskning och erfarenhet. Den teoretiska delen av kursen inkluderar också föreläsningar och workshops som syftar till att utveckla studentens egna förmågor, som kreativitet och strukturerat skapande samt grundläggande kunskaper i entreprenörskap i tydlig koppling till forskning både lokalt och globalt.

I kursens praktiska del ligger workshops och egen läsning till grund för ett grupprojekt. Fokus i projektdelen är att praktiskt arbeta med kreativitet och idéutveckling och tillämpa modeller och redskap för att utveckla en idé. Projektet ger studenterna möjlighet att starta antingen fiktiva eller registrerade företag baserat på sina egna målsättningar och egna idéer.

Det övergripande målet är att utveckla och stärka studentens färdigheter i högre utbildning genom grupparbete, socialt engagemang, peer learning, reflekterande lärande och självständigt lärande, samtidigt som interkulturell kommunikationsförmåga, metakognitiv förmåga, information literacy och kritiskt tänkande utvecklas.

Undervisningsformer

Kursens huvudsakliga undervisningsformer utgörs av föreläsningar, workshops, och handledning i grupp tillsammans med alternativa undervisningsmetoder som fight labs, peer learning och design sprints.

Aktivt deltagande är obligatoriskt vid alla interaktiva undervisningstillfällen. Grupparbete är obligatoriskt för att uppfylla kursens lärandemål. Kursbetyget ges endast när alla kursmoduler blivit godkända.

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet

Examination och betyg

Kursen bedöms med betygen A, B, C, D, E, FX eller F.

Examinationen består av skriftliga och muntliga uppgifter i olika former, till exempel debatter, debattinlägg och rapporter. Aktivt deltagande i hela kursen krävs.

Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
ExaminationsmomentOmfattningBetyg
Projekt i entreprenöriellt företagande15 hpA/B/C/D/E/FX/F

Övrigt

För genomförande av kursen måste studenten klara samtliga lärandemål, totalt 15 förutbildningspoäng.

Kurslitteratur

All referenslitteratur och kursböcker tillhandahålls på individuell och helgruppsbasis. Specialutvecklade läromedel och annan obligatorisk läsning delas ut av undervisande lärare eller föreläsare tillsammans med föreläsningsmaterialet.