KURSPLAN
Kvalitets- och innovationsledning, 7,5 högskolepoäng
Quality- and Innovation Management, 7.5 credits
Kursplan för studenter vår 2026
Kurskod: | TKLN11 |
Fastställd av: | VD 2020-12-01 |
Reviderad av: | Utbildningschef 2021-10-29 |
Gäller fr.o.m.: | 2022-01-01 |
Version: | 3 |
Utbildningsnivå: | Grundnivå |
Utbildningsområde: | Tekniska området (75%) och samhällsvetenskapliga området (25%)
|
Ämnesgrupp: | AE1
|
Fördjupning: | G2F
|
Lärandemål
Efter genomgången kurs skall studenten
Kunskap och förståelse
- visa kunskap och förståelse om kvalitets- och innovationsledning och dess roll i en industriell verksamhet,
- visa kunskap om områdets grundläggande begrepp, metoder och modeller
- visa kunskap och förståelse om utformning, ledning och utveckling av industriell verksamhet med fokus på kvalitets- och innovationsledning
Färdighet och förmåga
- visa förmåga att utforma, leda och utveckla industriell verksamhet genom att analysera verksamheter ur ett kvalitets- och innovationsperspektiv och föreslå relevanta förändringar
- visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka information gällande problem inom kvalitet- och innovationsledning
- visa förmåga att planera och genomföra utredningar gällande kvalitet och innovation samt redogöra detta arbete
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- visa förmåga att föreslå och jämföra olika alternativ för utformning, ledning och utveckling av industriell verksamhet genom kvalitetsmetoder samt bedöma deras konsekvenser och risker, särskilt samhälleliga aspekter med fokus på ekologiskt hållbar utveckling.
Innehåll
Fokus i kursen ligger på metoder och verktyg för att styra, förbättra och säkerställa kvaliteten hos produkter och tjänster så dessa blir innovativa, i syfte att överträffa kundernas förväntningar samt ge förståelse och praktiskt kunna implementera ett hållbart kvalitets- och miljöledningssystem.
Kursen innehåller följande moment:
- Kvalitets- och innovationsbegreppen
- Grundläggande variationsförståelse
- Verksamhetsledning ur ett kvalitets- , miljö- och innovativt perspektiv
- Uppbyggnad, tolkning, användning och revidering av ledningsstandarder inom kvalitet
(ISO 9001), innovation (ISO56000) samt miljö (ISO 14001)
- Metoder och verktyg för kvalitets- och innovationsledning
- Kvalitets och innovativ kundcentrerad produkt- och processplanering
- Metoder och verktyg för riskanalys
Undervisningsformer
Föreläsningar, övningar, projektarbete, gästföreläsningar och företagsbesök.
Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt genomgångna kurser på grundnivå 60 hp inklusive Integrerad produkt och produktionsutveckling 7,5 hp samt Industriella produktionssystem 7,5 hp (eller motsvarande kunskaper).
Examination och betyg
Kursen bedöms med betygen 5, 4, 3 eller Underkänd.
Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
Examinationsmoment | Omfattning | Betyg |
---|
Tentamen1 | 4,5 hp | 5/4/3/U |
Projektarbete | 3 hp | U/G |
1 Bestämmer kursens slutbetyg vilket utfärdas först när samtliga moment godkänts.
Kurslitteratur
Kurslitteraturen fastställs 8 veckor innan kursstart.
Titel: Kvalitet från behov till användning
Författare: Bergman, Bo och Klefsjö, Bengt (2010)
Förlag: Studentlitteratur.
SS-EN ISO 9001 och 14001 (finns för utlåning)
Kompletterande material